Mindfulness øvelser er til alle

mindfulness øvelser

Alle har travlt. Hverdagen er bare så kort og mange ville ønske der var bare lidt flere timer i døgnet. Der er så meget der skal nås, og alt for lidt tid til det hele. Og derfor kan mange nikke genkendende til følelsen at have mistet overblikket, at have tilsidesat sig selv og at have en eller anden for stress eller angst. Mindfulness øvelser er blevet utrolig populære og det er lidt trendy at sige at man udøver mindfulness øvelser, selvom mindfulness i sig selv ikke er noget nyt begreb. Mindfulness betyder direkte oversat ”opmærksomhed”, og det er præcis denne opmærksomhed man skal værne om eller dyrke. Dvs. at mindfulness øvelser hjælper én til at blive mere opmærksom i nuet, at finde sig selv, mærke efter indeni, anerkende de følelser man akkurat præcis nu, at være opmærksom på hvad der sker lige nu omkring sig, og ikke fokusere på hvad der skal ske senere, eller hvad der er sket. Mindfulness øvelser er at være opmærksom hvad man ser, hører, dufter og føler nu.  

Hvad er mindfulness? 

Når man skal udøve mindfulness øvelser behøver man ikke forberede sig som sådan. Dvs. man kan gøre det hvor som helst. Men man skal helst have mindst et par minutter til øvelserne. Det siges at indtil man er blevet lidt mere øvet eller vant til øvelserne, at det er bedst at man sætter sig et stille sted. Men man kan også sagtens lave mindfulness øvelserne mens man vasker op eller ordner vasketøjet. Det drejer sig jo simpelthen om at lade tankerne løs, og så mærke hvad man føler. Man skal fokusere på nu’et, og så acceptere sine følelser, tanker og kroppens reaktioner dertil.  

Mindfulness øvelser til folk med tendens til angst-anfald 

Det er bevist at mindfulness reducerer angst og depression. Mindfulness øvelser lærer os at fokusere på hvad der sker akkurat nu, hellere end at bekymre sig om hvad der er sket, eller kan ske i fremtiden. Mindfulness lærer os at identificere, opleve og bearbejde vores følelser. Og det giver os dermed bedre kontrol over situationer der ellers ville have fået vores mentale selv til at løbe løbsk. Mindfulness opfordrer også til at man anser hændelser fra en anden vinkel. Hvis man har angst eller depression har man ofte også svært ved at koncentrere sig, men mindfulness hjælper med opmærksomheden og forbedrer koncentrationen. Det er også bevist at mindfulness har en fysisk indvirken i forbindelse med nedsat blodtryk og nedsættelse af stresshormonet kortisol. 

Mindfulness øvelser til børn 

Det er vigtigt for børn at lære deres følelser at kende, at sætte navn på disse følelser. Med mindfulness øvelser til børn skal der måske forklares lidt mere, men igen kan man udøve øvelserne i enhver situation og enhver lokalitet. Det drejer sig om at børnene lærer at være opmærksomme på deres følelser, og andres følelser. Det gør dem bedre til at håndtere svære situationer og øger deres selvværd. Det drejer sig ikke om at børnene skal tømme hvad der foregår i hjernen, men mere at de skal være opmærksomme på hvad det er de oplever.